Halitoza – nieprzyjemny zapach z ust

Halitoza, czyli nieprzyjemny zapach z jamy ustnej, dotyczy 25% populacji globalnej. Halitoza jest trzecią co do częstości przyczyną zgłaszania się pacjentów do lekarzy dentystów. Nieprzyjemny zapach często jest przyczyną zawstydzenia i stresu, co prowadzi do wycofania i powściągliwości w kontaktach między ludźmi. Fizjologicznie najczęściej występuje rano po przebudzeniu u każdego człowieka i jest związana z zmniejszeniem wydzielaniem śliny przez noc.

Diagnostyka:

Badanie nieprzyjemnego zapachu z jamy ustnej można dokonać najłatwiej poprzez zmysł węchu i ocenę w skali 6-punktowej. Istnieją również bardziej wyszukane sposoby diagnostyczne wykorzystujące:
– halimetr (detekcja związków siarki),
– chromatografia gazowa (wykrywanie siarkowodoru, dimetylu siarki i merkaptanu metylu),
– test BANA (wykrywanie specyficznych enzymów produkowanych przez odpowiednie bakterie)
– test beta galaktozydazy (wykrycie wysokiego poziomu koreluje z halitozą)

Należy pamiętać, że 15-20% przypadków halitozy nie ma związku z jamą ustną i dlatego konieczna jest diagnostyka i leczenie interdyscyplinarne przez lekarza stomatologia i internistę.

Leczenie:

Higiena jamy ustnej jest kluczem do sukcesu w terapii stomatologicznej. Prawidłowa higiena powoduje eliminację zalegających pokarmów. Nie dochodzi wówczas do wzrostu nieprawidłowej flory bakteryjnej i zwiększenia procesów gnilnych. Nie postępuje lub zwalniają procesy próchnicowe oraz płytkopochodne zapalenia dziąseł. Bardzo istotne jest przestrzeganie zaleceń profilaktycznych i przestrzeganie harmonogramu wizyt kontrolnych.

Szczotkowanie zębów: minimalnie 2x dziennie, najlepiej po każdym posiłku, usuwa tylko 60% zanieczyszczeń
Nitkowanie międzyzębowe: minimalnie 1x dziennie, oczyszcza kolejne 20-30% powierzchni
Oczyszczanie uzupełnień protetycznych: zalecenia dotyczą protez, szyn relaksacyjnych, ochraniaczy sportowych, szyn wybielających – umycie po każdym użyciu wedle zaleceń lekarza,
Wymiana szczotek co 2-3 miesiące: zarówno do uzupełnień protetycznych jak i do zębów
Czyszczenie języka: bakterie, resztki jedzenia i martwe komórki pokrywają często powierzchnię języka szczególnie u palaczy i u osób z suchością jamy ustnej.
Unikanie suchości jamy ustnej: nawadnianie organizmu, unikanie palenia papierosów oraz nadmiernego spożycia alkoholu.
Dieta: unikanie cebuli, czosnku i ostrych przypraw, zmniejszenie słodzenia pokarmów i płynów oraz redukcja ilości wypijanej kawy

Naturalnymi środkami do walki z halitozą są: goździki, pietruszka, anyż, cynamon, nasiona guawy.

Przyczyny nieprzyjemnego oddechu:

  1. Palenie papierosów – powoduje suchość jamy ustnej, wzmaga choroby przyzębia i dziąseł, chemiczne substancje dymu tytoniowego powodują swoisty odór
  2. Pokarmy: zalegające, gnijące resztki jak również rodzaje pokarmu: czosnek, cebula,
  3. Suchość jamy ustnej (rano po przebudzeniu, palacze, kserostomia)
  4. Nieprawidłowa higiena jamy ustnej
  5. Diety niskowęglowodanowe, diety na bazie soków owocowych, kapuścianych, dieta grejpfrutowa – wzmagają produkcje i uwalnianie ketonów
  6. Leki:
    + olejki terpentynowe, związki arsenu, witaminy z grupy B
    + bromek ipratropium (stosowany w leczeniu astmy oskrzelowej i POChP),
    + skopolaminę (lek przeciwwymiotny),
    + pirenzepinę (lek stosowany w leczeniu refluksu żołądkowo-przełykowego i choroby wrzodowej, obecnie coraz rzadziej stosowany),
    + atropinę (ze względu na doraźne stosowanie rzadko powoduje przewlekłą suchość jamy ustnej),
    + triheksyfenidyl, piridinol, biperiden (stosowane w objawowym leczeniu choroby Parkinsona).
  7. Schorzenia laryngologiczne: choroby migdałów podniebiennych – kamienie migdałowe, choroby zapalno-infekcyjne nosa, gardła i zatok
  8. Ciała obce: u dzieci zlokalizowane dość często w jamie nosowej
  9. Inne choroby: nowotwory górnego odcinka przewodu pokarmowego, ciężka niewydolność wątroby, refluks żołądkowo-przełykowy

Rzadsze przyczyny nieprzyjemnego zapachu z jamy ustnej:

  1. Kwasica ketonowa: kiedy poziom insuliny u cukrzyków jest niski, ich organizm nie może dłużej przetwarzać cukru i zaczyna spalać tłuszcz. W metabolizmie tłuszczowym produktem są ketony. Związki te mogą być trujące kiedy znacząco wzrośnie ich kumulacja i powodują tzw. oddech kwasiczy – zapach acetonu – potencjalny objaw zagrożenia życia
  2. Zatorowość jelit – wymioty połączone z kałowym zapachem z jamy ustnej
  3. Przewlekła niewydolność nerek – zapach amoniakalny
  4. Rozstrzenie oskrzeli – nieodwracalne rozszerzenie światła oskrzeli w wyniku uszkodzenia ich ściany, odpluwanie dużych ilości zazwyczaj ropnej wydzieliny
  5. Zapalenie płuc po aspiracji wymiocin, śliny, pokarmu lub płynu.

Tekst opracowany przez dr n.med. Jakuba Urbana, dostępny na stronie: http://jakuburban.pl/home/porady-i-informacje/halitoza-nieprzyjemny-zapach-z-jamy-ustnej/

Popup testowy!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.